+36204464655 | info@kiralykertkerteszet.hu | 30% KEDVEZMÉNY A VIRÁGHAGYMÁKRA: KUPON30

+36204464655 | info@kiralykertkerteszet.hu | 30% KEDVEZMÉNY A VIRÁGHAGYMÁKRA: KUPON30

Bazsarózsák

A bazsarózsa azon növények közé tartozik, melyet mindenki ismer, szinte minden kertben megtalálható. A lombhullató lágyszárúak a közismertebbek, de vannak közöttük fás és félfás szárúak is, színben már szinte bármilyen megtalálható.

Helyválasztás a kertben
Ellenálló, hosszú életű évelő növények. Napos, félárnyékos helyre ültessük. Gyökerei messzire terjeszkednek, ezért úgy ültessük, hogy más növények ne legyenek közvetlenül mellette. Érdemes végleges helyet választani neki, ahol több évig nem lesz bolygatva, mert ennek hatására a virágzás is elmaradhat.

A beszerzett növény ültetése
Mondhatni bármilyen talajon megélnek, de ősszel vagy tavasszal talaját kerti komposzttal feljavíthatjuk. Tápanyagban gazdag, laza talajon fejlődnek a legjobban. A töveket ne tegyük túl mélyre, a rügyek ne legyenek 5-8 cm-nél mélyebben. Vannak kisebb növésű fajták (pl. Patio sorozat), de nem igazán szeret cserépben lenni, inkább ültessük ki őket a kertbe. Tapasztalatunk szerint a tavasszal ültetett tövek is virágoznak már az ültetés évében, azonban ehhez fontos, hogy ültetést követően rendszeresen öntözzük a begyökeresedés érdekében.

Gondozás
A tavaszi kihajtást követően érdemes öntözi, mellyel szebb és biztosabb virághozamot érhetünk el. Elvirágzás után a magkezdeményeket távolítsuk el, ha nem akarunk később magvetéssel foglalkozni. Levélzetével egész nyáron díszít, a szárazságot is jól bírja. Ősszel a legtöbb fajtának szép lombszíne van, ezért a leveleit csak a fagyok után vágjuk le.

Tápozás
A begyökeresedett, több éves növények tápozás nélkül is szépen fejlődnek, de a tavaszi kihajtással egy időben kijuttatott szerves trágyával a növény fejlődését serkenthetjük, mely már az azévi virágtömegre is kihatással lesz.

Szállítási méretek
Az bazsarózsákat tavasszal és ősszel gyökércsomagoltan is lehet rendelni, ilyenkor csak a növény tövét küldjük tőzegben. A cserepes növényeket májusban kezdjük küldeni, nyár végéig leveles állapotban kerülnek szállításra.

BAZSARÓZSÁK A KERTBEN